Tekstgrootte: A  A  A 

van de Veldelaan 972
1816 PZ Alkmaar
Telefoon 088-5599500 (bereikbaar tussen 7.00-20.00 uur)
E-mail: respijthuis-alkmaar@zorgcirkel.com
van de Veldelaan 972 - 1816 PZ Alkmaar
Telefoon 088-5599500 (bereikbaar tussen 7.00-20.00 uur)
E-mail: respijthuis-alkmaar@zorgcirkel.com
"Geweldig hoe jullie je inzetten voor de mensen die tijdelijk bij jullie logeren. Ook de ‘koks’, geweldig wat ze op tafel toveren…! Ook de ‘klik’ met de andere gasten was goed en ik heb er zelfs een vriendin aan overgehouden."Tekstgrootte: A  A  A 

Een huis vol verhalen - Het Respijthuis op televisie

Vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week staan miljoenen vrijwilligers belangeloos klaar voor anderen. Deze week worden ze in het zonnetje gezet op de dag voor de vrijwilliger. “Ik ga er altijd blij naar toe en ik kom er blij vandaan”, aldus Gre, de kookvrijwilligster van het Respijthuis in Alkmaar. ‘Dit werk is me op het lijf geschreven’.

Gre is één van de zestig vrijwilligers die zich met hart en ziel inzet om het Respijthuis tot een succes te maken. Het huis biedt een tijdelijk onderkomen aan chronisch zieken, zodat de mantelzorgers even ‘respijt’ krijgen, om op adem te komen. De gasten worden door vrijwilligers in de watten gelegd, maar tegelijkertijd vinden ook de vrijwilligers hier een zinvolle invulling van hun soms eenzame bestaan.

Overbelasting

Petra Oxfoort, coördinator van het Respijthuis, wil hiermee iets doen aan de overbelasting van mantelzorg, een groot maatschappelijk probleem. Volgens het CBS telt Nederland ongeveer twee miljoen mantelzorgers en één op de zeven voelt zich zwaar overbelast. Overbelasting van mantelzorgers kan leiden tot ontsporing. 

Persoonlijke aandacht

Kruispunt volgt een etmaal lang de belevenissen van Arie, Ruud, Arnold en meneer Meijer. Er wordt Sinterklaas gevierd, gesjoeld, geschilderd en er is tijd voor een goed gesprek. Door de activiteiten en persoonlijke aandacht gaan de gasten na hun logeerpartij vaak opgewekt naar huis. ‘Als ik hier een paar dagen heb gelogeerd, voelt het alsof ik op vakantie ben geweest’, zegt Ruud. Elke maand verblijft hij een lang weekend in het Respijthuis. Arie, die zwaar hersenletsel opliep na een fietsongeval, verblijft er zelfs zes weken, omdat zijn vrouw moet revalideren na een knieoperatie. Door alle prikkels wordt hij met de dag actiever.

Het Respijthuis in Alkmaar bestaat zes jaar en was het eerste in Nederland. In Kruispunt zondag 4 december NPO2 23.05

Uitzending gemist? Klik hier om naar de website van Kruispunt te gaan om hem alsnog te bekijken.

Terug naar het nieuwsoverzicht