Tekstgrootte: A  A  A 

van de Veldelaan 972
1816 PZ Alkmaar
Telefoon 088-5599500 (bereikbaar tussen 7.00-20.00 uur)
E-mail: respijthuis-alkmaar@zorgcirkel.com
van de Veldelaan 972 - 1816 PZ Alkmaar
Telefoon 088-5599500 (bereikbaar tussen 7.00-20.00 uur)
E-mail: respijthuis-alkmaar@zorgcirkel.com
"Ik kan niet anders zeggen; Het Respijthuis is een geweldig logeerhuis, een waar paradijs voor degene die daar mogen vertoeven. Aan alles is gedacht: van het bloemetje op de kamer tot aan een voetmassage! De heerlijke maaltijden die door vrijwilligers bereid zijn, de tuinman die er een prachtwerk van heeft gemaakt, de mensen die met je een gezelschapsspel spelen, de gesprekken, de kopjes koffie met koekje erbij, de slaapwacht die binnen een minuut bij je op de kamer staan, de hulpjes bij van alles en nog wat, en niet te vergeten degenen die dit toch allemaal maar coördineren!"Tekstgrootte: A  A  A 

Beste allemaal,

Een dankwoord van mij,

Nooit geweten dat het in het begin zo gemakkelijk was, om in te stromen als 'verpleegster'. Maar 3 jaar later zit ik zo in de verpleegsters-rol dat ik daar niet meer zo gemakkelijk uit kom. Ik ben ondertussen getrouwd en nog steeds wel "partner/vrouw van", maar is mijn man niet met zijn 'verpleegster' getrouwd of heb ik dat in mijn hoofd? Moeilijk om weer mijn pad te gaan bewandelen waar ik 3 jaar geleden van af gelopen ben. Natuurlijk is het hard dat ik mijn werk kwijt ben geraakt en alles opgeofferd heb om hier de boel draaiende te houden.

Maar nu is het tijd om weer alles tegen het licht te houden: is er nog tijd om te sporten en tijd voor ontspanning? Het is momenteel een overlevingsstrategie die ik hanteer. Elke dag onder extreme druk staan: dag na dag, week na week en maand na maand.

Het is mijn hoofd net spitsuur, en allerlei stoplichten knipperen of staan op rood en er zijn veel geluiden, en stemmetjes die heel hard roepen wat het eerste gedaan moet worden. Ik ben zo trots op het feit dat ik prioriteiten kan stellen en boven op een zaak kan zitten die afgehandeld moet worden. Dat ik hulp in roep en zorg dat ik mij daar in over kan geven. Het zal wel moeten, want zelfs het inzicht dat ik het allemaal niet in mijn eentje kan is aanwezig. Ik blij dat er mensen zijn die iets verder hier vanaf staan een objectievere kijk hebben op de zaken dan ik. Laat ik dan die hulp maar aanvaarden. Wel zo handig.

Het zal allemaal wel zijn tijd nodig hebben en op zijn plaats komen, maar soms is er dat ongeduld bij mij dat de hoek om komt kijken. Soms het onbegrip van mensen, maar toch altijd nog steeds het begrip wat er wel is, en dat is altijd nog het belangrijkste.

Wij proberen er wat van te maken in 2014 en hopelijk kunnen wij weer op jullie rekenen het komende jaar en zullen we elkaar weer treffen op een of ander feest vol lachende mensen, een dansje wagen of het glas heffen op iemand die jarig is of een gelegenheid die gevierd moet worden.

Laten we het leven vieren met alle geneugten die er nog uit te halen vallen.
Pluk de dag!
Carpe Diem!
Wij wensen jullie een goed 2014 toe!

Heel veel liefs van Agnes

Mantelzorgers

Als mantelzorger is het belangrijk om regelmatig tot rust te komen. Dat kan door even tijd voor jezelf te nemen. Bijvoorbeeld door een dagje uit te gaan, familie te bezoeken of gewoon te ontspannen. Daardoor doe je nieuwe energie op. Dat is goed voor jezelf en ook voor degene die je verzorgt. Maar dat is alleen mogelijk als je er zeker van bent dat de zorgvrager in prettige en veilige omgeving verblijft. Ons Respijthuis is zo’n adres!

Voorkom overbelasting

Onze gasten zijn zorgvragers die zelf mantelzorg krijgen. Anderen, vaak naaste familieleden zoals partner of kinderen, staan hen dus dagelijks bij in hun thuissituatie. Dat kan bij mantelzorgers leiden tot overbelasting. Om dat te voorkomen, nemen wij hun zorg tijdelijk over. Het Respijthuis Alkmaar is daar speciaal voor opgericht én ingericht. Wij zijn professioneel en spelen actief en gericht in op de wensen van onze gasten en hun mantelzorgers.

Ondersteuning

Onze medewerkers letten niet alleen op degene die hulp nodig heeft, maar ook op degene die dat biedt. Wij letten op signalen van overbelasting bij de mantelzorger. In dat geval maken we de oorzaak van die overbelasting inzichtelijk en bespreekbaar. We bieden daarvoor niet alleen een luisterend oor en begrip, maar ook praktische en professionele ondersteuning, zowel voor de zorgvrager als de mantelzorger. Met de nadruk op de tijdelijke duur van onze opvang.

Betere zorg

Onze ervaring is dat ook mantelzorgers zich bij ons welkom voelen. Zij vinden het contact met de coördinatoren, de vrijwilligers en andere mantelzorgers en zorgvragers inspirerend omdat het hen ondersteunt bij hun dagelijkse zorg. Bovendien kunnen ze ervaringen uitwisselen en informatie inwinnen. Dat leidt veelal tot meer inzicht in hun eigen situatie. Daardoor kunnen ze hun naasten meer gerichte, dus betere zorg bieden.